Wie is Henny?

Evelien over haar vader

Henny van Gerwen

"Huisvaders: personen die ongevraagd de wijze woorden van hun kinderen rondvertellen" - Willem Frederik Hermans

1. De schrijver

Mijn vader is opgegroeid in een klein dorp niet ver van Eindhoven. Behalve op het voetbalveld van FC Heeze, vond je hem vooral terug in de zetel met een boek. In die zetel ontdekte hij onder andere De Donkere Kamer van Damokles van W.F. Hermans. Met dit boek is zijn liefde voor taal en meeslepend schrijven begonnen. In tegenstelling tot Hermans koos hij niet voor een carrière als romanschrijver. Eind jaren 80 studeerde hij af als Neerlandicus aan de Universiteit van Utrecht om vlak daarna definitief naar België te trekken, de liefde achterna.

Twee grote liefdes

Die liefde was (en is) mijn moeder, maar algauw vond hij ook een andere grote liefde in zijn nieuwe thuisland: copywriting. Eerst in Gent bij reclamebureau DVN, een paar jaar later in Brussel, waar hij bij BBDO van direct marketing zijn specialiteit maakte. Hij werd creatief directeur van BBDO Business Communications, managing partner van Direct/BBDO en Head of Direct Marketing van BBDO Belgium. Zijn focus ligt zowel op B2C als B2B. Copy op papier is zijn ding, maar hij weet even goed hoe je via het scherm voor respons zorgt.

2. De coach

Als vader van vier kinderen is coachen voor mijn vader een tweede natuur. Hij heeft mijzelf, mijn twee jongere broers en mijn zus dan ook op verschillende vlakken begeleid, ondanks zijn drukke werkleven. Aangezien wij ondertussen al enige tijd geen hulp meer nodig hebben bij ons huiswerk, zijn het vooral de copywriters bij BBDO, de studenten aan de Artesis Plantijn Hogeschool en de Gouden Veer Copycursus die hij tegenwoordig coacht.

3. De bezige bij

Mijn vader vertrok ’s ochtends naar Brussel voor de rest van het gezin opstond. Vaak was hij zelfs al baantjes gaan trekken in het plaatselijke zwembad. Op de trein begon hij meteen te werken of schreef hij blogposts en artikelen voor diverse vakbladen. Hij kwam pas thuis vlak voor wij naar bed moesten. Toch vertelde hij ons elke avond nog een zelfverzonnen verhaaltje voor het slapengaan. Behalve die ene avond in 1996, toen hij de Gouden Veer voor beste verkoopbrief in ontvangst moest gaan nemen. Zijn afwezigheid hebben we dan maar voor één keer door de vingers gezien.